top of page
New Growth

SUP-lautailu, Kurikka

Tervetuloa tutustumaan SUP-lautailuun! SUP-lautailu eli Stand Up Paddleboarding on vesillä tapahtuva harrastus, joka yhdistää surffauksen ja melomisen elementtejä. Tässä artikkelissa sukellamme SUP-lautailun historiaan ja kerromme sinulle myös tämän harrastuksen hyödyistä. Pitkämö Canyon Camping ja Kurikka on otollinen paikka harrastaa SUP-Lautailua.


Sup-lautailu Kurikassa

Sup-Laudan lyhyt historia

SUP-lautailun historia ja sen kehitys ovat todella mielenkiintoisia! SUP-lautailun juuret voidaan jäljittää muinaiseen Polynesian kulttuuriin, jossa sitä käytettiin ennen kaikkea liikkumiseen ja kalastukseen.


SUP lautailun historia

Havaijilla SUP-lautailun historia kukoisti erityisesti 1900-luvulla. Surffilautojen muotoilu muuttui tuolloin radikaalisti, ja syntyi pitkiä surffilautoja, joilla voitiin seistä ja meloa pitkiäkin matkoja. Tätä tekniikkaa Havaijin surffaajat alkoivat hyödyntää SUP-lautailun alkuna ja kehityksenä.


Kuitenkin vasta 1990-luvulla SUP-lautailu alkoi saada enemmän huomiota erityisesti Havaijilla. Surf-mestari Laird Hamilton näkyi käyttämässä pitkiä lautoja ja melomassa merellä, mikä herätti suurta kiinnostusta. Tämä vaikutti merkittävästi lajin leviämiseen ja tunnettuuden kasvuun.


Havaijin rantojen suuren suosion myötä SUP-lautailusta tuli 90-luvulla avainlaji surffaajille, jotka halusivat pitää kuntoaan yllä myös rauhallisemmilla päivillä, kun aallot olivat matalat. SUP-lautailijat alkoivat kilpailla keskenään luomalla erilaisia melontakilpailuja, jotka ovat nykypäivänä edelleen suosittuja tapahtumia ympäri maailmaa.


Nykyään SUP-lautailu on saavuttanut valtavan suosion ympäri maailmaa, ja se on laajalti tunnistettu harrastusmuoto. Se on kehittynyt edelleen monipuolisemmaksi, ja erilaisia SUP-lautoja, kuten inflaatiolautoja ja retkilautoja, on tullut markkinoille.


Suomi ihanteellinen paikka harrastaa

SUP-lautailu Suomessa on suosittu harrastus, joka tarjoaa upeita mahdollisuuksia nauttia järvien ja meren kauneudesta. Pohjoismainen luonto ja lukemattomat vesistöt tekevät Suomesta täydellisen paikan SUP-lautailun harrastamiseen.


SUP Lautailu suomessa

Kesällä, kun lämpötilat nousevat ja järvet sulavat, SUP-lautailijat valtaavat rannat ja vesistöt ympäri maata. Suomen monipuolisten järvien verkosto tarjoaa lukemattomia rauhallisia ja kauniita paikkoja, joissa voit meloa ja nauttia luonnon rauhasta. Esimerkiksi Saimaa, Päijänne ja Näsijärvi ovat suosittuja alueita SUP-lautailijoiden keskuudessa kuten myös Kurikan Pitkämö canyon camping vieressä oleva pitkämön allas, myös Kurikassa olevat muut vesistöt ja joet ovat ihaanteellisia paikkoja harrastaa sup-lautailua.


Rannikkoalueilla, kuten Itämerellä ja Suomenlahdella, on myös loistavia paikkoja SUP-lautailuun. Voit tutustua saaristoihin, meloa merellä tai suunnata virtaavaan koskiveteen. Esimerkiksi Ahvenanmaan saaristo ja Turun saaristo tarjoavat upeita maisemia ja seikkailuja SUP-lautailun ystäville.


Suomessa on myös lukuisia SUP-lautavuokraamoita ja -kouluja, joiden avulla voit aloittaa harrastuksen tai vuokrata välineet. Ammattitaitoiset opettajat ja ohjaajat auttavat sinua oppimaan SUP-lautailun tekniikan ja tarjoavat turvallisuusohjeita.


On tärkeää muistaa, että Suomen vaihtelevat sääolosuhteet vaikuttavat myös SUP-lautailuun. Varmista ennen vesille lähtöä säätiedotuksista ja varaudu asianmukaisilla varusteilla. Käytä aina pelastusliiviä ja ota huomioon tuuliolosuhteet, virrat ja lämpötila. Kunnioita myös muita vesilläliikkujia ja ole tietoinen paikallisista vesiliikennesäännöistä.


SUP-lautailu Suomen kauniissa luonnossa tarjoaa upean tavan tutustua maan vesistöihin ja nauttia rauhallisista hetkistä luonnon keskellä. Olitpa sitten aloittelija tai kokenut SUP-lautailija, Suomi tarjoaa monipuolisia ja upeita maisemia, joissa voit harjoittaa tätä mahtavaa vesilajia.


Keho ja mieli

SUP-lautailu tarjoaa monia etuja niin keholle kuin mielellekin. Ensinnäkin, se on loistava kuntoilumuoto, joka vahvistaa erityisesti keskivartalon lihaksia ja parantaa tasapainoa. Se sopii kaiken kuntoisille ja kaiken ikäisille, mikä tekee siitä erittäin kattavan harrastusvaihtoehdon.


SUP-lautailu rauhoittaa mieltä ja tarjoaa ainutlaatuisen tavan rentoutua luonnossa. Vesillä liikkuminen ja ympäröivän luonnon ihaileminen auttaa vapauttamaan stressiä ja parantaa mielialaa. Lisäksi SUP-lautailu tarjoaa mahdollisuuden tutustua uusiin paikkoihin ja rantojen läheisiin vesistöihin.


SUP-lautailun avulla voit myös parantaa melontatekniikkaasi, sillä se vaatii tasapainoilua ja oikeaa liikerataa. Melominen kehittää ylävartalon lihaksia ja tarjoaa kokovartalotreenin. Vesi tarjoaa myös kevyen vastuksen liikkumiselle.


Lapset ja SUP Lautailu

SUP-lautailu on myös lapsille sopiva harrastus, joka tarjoaa monia hyötyjä. Kuitenkin, kuten kaikkien vesiharrastusten kanssa, lasten turvallisuus ja ikäkohtaiset kyvyt tulee ottaa huomioon.


Ensinnäkin, SUP-lautailu voi olla turvallinen harrastus lapsille, kun se tapahtuu valvotuissa olosuhteissa ja sopivissa vesistöissä. On tärkeää, että lapset käyttävät sopivan kokoista ja vakaata SUP-lautaa, joka on suunniteltu erityisesti heidän painolleen ja koolle.


lapset ja sup-lauta

SUP-lautailun oppiminen voi olla helppoa lapsille, koska lapset ovat usein luonnostaan tasapainoisempia ja sopeutuvaisempia uusiin liikkumistapoihin. Lapsille voidaan tarjota turvallinen ja matala vesistö, kuten järvi tai ranta-alue, jossa he voivat harjoitella SUP-lautailua helposti.


Kun lapset käyttävät SUP-lautoja, on tärkeää, että he käyttävät aina pelastusliivejä. Pelastusliivit takaavat, että lapsi pysyy pinnalla, vaikka hän joutuisi veden varaan. Lisäksi lapsia tulee valvoa jatkuvasti, kun he ovat vesillä, varsinkin jos he ovat vasta opettelemassa SUP-lautailua.


SUP-lautailun alkuvaiheessa lapsen olisi hyvä harjoitella laudalla polvillaan, jotta hän voi oppia tasapainon hallitsemista ja melomistekniikkaa ennen seisomaan nousemista. Aikuisen kanssa yhdessä harjoitteleminen voi myös lisätä lapsen turvallisuutta ja luottamusta harrastukseen.


On myös tärkeää ottaa huomioon sääolosuhteet, kuten tuuli ja virtaukset, ennen lapsen laskemista vesille. Tuulessa liikkuminen voi olla vaikeampaa, ja vahvat virtaukset voivat viedä lapsen hallinnan. Siksi valitse rauhallinen päivä ja sopiva vesialue SUP-lautailulle lasten kanssa.


Nämä ovat muutamia tärkeitä seikkoja, jotka tulee ottaa huomioon, kun lapset käyttävät SUP-lautoja. Varmista aina lasten turvallisuus ja valvonta vesillä sekä tarjoa heille sopivat välineet ja olosuhteet harrastukseen. Lasten kanssa SUP-lautailu voi tarjota hauskoja ja ikimuistoisia kokemuksia!


SUP jooga

SUP-jooga eli Stand Up Paddleboard -jooga on mielenkiintoinen tapa yhdistää jooga ja SUP-lautailu. Tämä harrastusmuoto on saanut suosiota viime vuosina, ja se tarjoaa ainutlaatuisen tavan harjoittaa joogaa vesielementin päällä.


SUP-lauta jooga

SUP-joogassa jooga-asennot suoritetaan SUP-laudan päällä, usein rauhallisella ja tasaisella vesistöllä. Laudan epätasainen pinta haastaa kehon tasapainoa ja lisää keskittymistä harjoitukseen. Jooga-asentojen suorittaminen SUP-laudan päällä tuo mukaan ylimääräisen haasteen ja auttaa kehittämään tasapainoa ja keskittymistä entisestään.


SUP-joogan harjoittaminen vesielementissä tarjoaa myös meditatiivisen ja luonnonläheisen kokemuksen. Harjoitellessasi SUP-laudalla, saat mahdollisuuden yhdistää mielen rauhoittamisen luonnon kauneuden ihailemiseen. Veden liike ja luonnon äänet luovat rauhallisen ja rentouttavan ilmapiirin, joka auttaa sinua syventämään joogaharjoitustasi.


SUP-joogalla on useita hyötyjä keholle ja mielelle. Kehonhallinnan ja tasapainon parantuminen ovat yksiä tärkeimmistä hyödyistä. SUP-laudan epätasainen pinta pakottaa kehosi aktivoimaan syvät lihakset ja kehittämään kehonhallintaa. Lisäksi SUP-jooga tarjoaa hyvän kokovartalotreenin, sillä sen avulla voit vahvistaa kehon lihaksia ja lisätä joustavuutta.


SUP-Lauta jooga

Mielihyvää ja rentoutumista tarjoava SUP-jooga auttaa myös vähentämään stressiä ja lisäämään mielen tasapainoa. Yhdistämällä veden elementti ja joogaharjoituksen rauhallinen luonne, SUP-jooga tarjoaa ainutlaatuisen tavan rauhoittaa mieltä ja löytää harmoniaa kehon kanssa.


SUP-jooga on avoin kaiken kuntoisille ja kaikenikäisille, ja tarjoaa uudenlaisen ja virkistävän tavan nauttia joogan eduista. Jos haluat kokeilla jotain uutta ja haastaa itsesi joogan ja veden yhdistelmällä, SUP-jooga voi olla juuri sinua varten!


SUP-lautailu on monipuolinen harrastus, joka tarjoaa sekä kuntoilua että rentoutumista luonnon keskellä. Aloitapa siis seikkailusi SUP-lautailun parissa ja löydä tämän upean harrastuksen tarjoamat mahdollisuudet!


SUP- lautailu ja Pitkämö Canyon Camping Kurikassa

Pitkämö canyon camping tarjoaa SUP-Lauta vuokrausta, normaalisti luovutus ja palautus on parillisina tunteina alkaen klo 10:00 aamulla ja viimeinen palautusaika kello 20:00. Voit varata laudan joko 2h tunniksi tai koko päiväksi. Voit varata laudan soittamalla 050 3530990 tai varaamalla sen meidän verkkosivuilta www.pitkamocamping.com


Jos varaat sivuilta pääset sinne vierestä napista. Varaa haluttu aloitusaikasi, valitse palvelu ( 8 eri sup-lautaa) sekä valitse aika, joko 2 tuntia tai koko päivä ja jatka varaustasi "seuraava" painikkeella.

pitkämö canyon camping verkkosivu

Voit maksaa varauksesi heti verkkosivujen kautta tai tulla maksamaan sen Camping alueen vastaanottoon. Laudat luovutetaan Pitkämön järven uimarannalla.

Lautojen luovutuksen yhteydessä katsomme yhdessä sinulle SUP-Laudan, säädämme melan sekä sovitamme pelastusliivit sekä käymme läpi yleisiä asioita lautailuun ja varaukseen liittyen.

karttakuva pitkämö uimaranta

Muistisäännöt ennen lautailua

Ennen SUP-lautailua on tärkeää huolehtia seuraavista asioista:


1. Tarkista sääolosuhteet: Tutki säätiedotusta ja varmista, että sää suosii SUP-lautailua. Tuuliolosuhteet ja aallokon voimakkuus voivat vaikuttaa laudan hallintaan ja turvallisuuteen.


2. Valitse sopiva paikka: Etsi sopiva paikka SUP-lautailuun. Varmista, että alueella on riittävästi tilaa ja sopivanlaiset olosuhteet, kuten rauhallinen vesi ja hyvä näkyvyys.


3. Pukeudu asianmukaisesti: Valitse mukavat vaatteet, jotka sopivat vesiurheiluun. Uimapuku tai urheilullinen vaatetus on yleensä sopiva. Muista myös ottaa mukaan tarvittavat suojaavat kerrokset auringolta tai kylmältä vedeltä.


4. Käytä asianmukaista varusteita: Tarkista, että sinulla on oikeanlainen SUP-lauta ja mela. Varmista myös, että sinulla on tarvittavat turvavarusteet, kuten pelastusliivit sekä tarvittaessa kypärä ja märkäpuku.


5. Lämmittely ja venyttely: Tee kevyitä venyttely- ja lämmittelyharjoituksia valmistautuaksesi SUP-lautailuun. Tämä auttaa välttämään lihaskireyksiä ja vammoja.


6. Opettele SUP-lautailun perusteet: Jos olet aloittelija, suositellaan opettelemaan SUP-lautailun perusteet ennen vesille lähtöä. Opi oikea tekniikka ja tasapainon hallinta sekä harjoittele turvallista kaatumistekniikkaa.


7. Ilmoita lähtiessäsi: Jos aiot SUP-lautailla yksin, ilmoita jollekin luotettavalle henkilölle, missä aiot olla ja kuinka kauan aiot olla poissa. Näin sinut voidaan tarvittaessa tavoittaa hätätilanteessa.


8. Noudata turvallisuussääntöjä: Noudata kaikkia alueen turvallisuussääntöjä ja paikallisia lakivaatimuksia. Varmista myös, että tiedät ja noudatat vesillä liikkumisen sääntöjä, kuten etenemissuunnat ja etäisyydet muihin vesiliikenteeseen.


9. Kunnioita luontoa: Ota huomioon ympäröivä luonto ja eläimet. Älä aiheuta tarpeetonta häiriötä tai jätä jälkiä luontoon. Pidä ympäristö siistinä ja noudata mahdollisia paikallisia luonnonsuojeluohjeita.


10. Nauti matkasta: SUP-lautailu on hauska ja rentouttava tapa liikkua vedessä. Nauti matkasta, maisemista ja luonnosta ympärilläsi.


Tärkeintä on muistaa turvallisuus ja nauttia SUP-lautailusta. Huolellinen valmistautuminen ja turvallisuusohjeiden seuraaminen auttavat sinua varmistamaan onnistuneen ja miellyttävän kokemuksen vesillä.Oletko kokenut SUP-Lautailija?

Onko sinulla kokemusta SUP-Lautailusta ja omaat hyvät asiakaspalvelutaidot? Kiinnostaisi sinua järjestää yhdessä Pitkämö Canyon Camping kanssa opastettuja SUP lauta sessioita? Ota meihin yhteyttä niin katsotaan miten voisimme tehdä yhteistyötä ja laajentaa lajin harrastajakuntaa Kurikassa. Ole yhteydessä meihin sähköpostitse: myynti@pitkämöcamping.com

96 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page